„Lányregény” könyvbemutató

Teltház és dedikálásnál kígyózó sorok Görcs Annamari Lányregény című könyvének bemutatóján.

A 22. Győri Könyvszalonon debütált Görcs Annamari első regénye, a Lányregény. Zsánerét tekintve - a címéből is adódóan lányregény, vagy legalábbis annak tűnik. Útkeresésről, újrakezdésről, barátságról szól, a keretet egy jobb sorsra érdemes könyvtár adja, ráadásul még egy könyv is eltűnik. A könyvbemutató - a történet helyszínéhez méltóan - a győri Kisfaludy Károly Könyvtár Muzeális gyűjteményében kapott helyett. A beszélgetést Winkler Anna vezette.

Annamari húsz évvel ezelőtt döntötte el, hogy író szeretne lenni. A Magyar Író Akadémia szépíró mesterkurzusa tette szélesebb körben lehetővé, hogy a kortárs magyar írók, költők - köztük Kornis Mihály, Spiró György, Tóth Krisztina, Parti Nagy Lajos, Vámos Miklós - műhelytitkait maguktól az alkotóktól hallja az irodalomkedvelő, de egyelőre asztalfióknak író hallgatóság. A nagy elődök úgy beszéltek az írásról, az írói létről, a "dionüszoszi mámorról", amely beszippantja az embert, és nem ereszti egy életen át, hogy Annamari elhatározása csak erősebb lett.

Az utóbbi három éve a fiókba suvasztott kéziratrengeteg kibogozásával, újraszerkesztésével telt; a szimfóniaszerűen terjengős szövegírás és a szisztematikus, mederben tartó húzás időszakai egymást váltogatták. Világalkotásban, cselekményszövésben, karakterépítésben és rengeteg szerkesztésben volt része, mire eljutottak a könyv fizikai megtervezéséig - amely külön szakmának számít. A történet, amely addig a fejében létezett, egyszer csak összeállt a papíron. Még három kéziratkezdemény várja a virtuális fiókban, hogy egy nap eljusson a befejezésig. A következő, Tündérmese című történetének megírása már folyamatban van.

A Lányregény elérhető a győri sétálóutcán található Belvárosi Könyvespolc kínálatában, és webshopunkon is.