Kép forrása: https://thebookerprizes.com/the-booker-library/features/monthly-spotlight-possession-by-as-byatt

Mindenem: mintha Petőfi titkos levelezését találnák meg… – Könyvajánló #2

A. S. Byatt Mindenem című regényével 1990-ben elnyerte a legrangosabb brit irodalmi kitüntetést, a Booker-díjat. A Times irodalmi szerkesztői a 100 legjobb angol regény közé sorolták.

A Mindenem egy lenyűgöző utazás az irodalom, a történelem és a szerelem világába. A könyv középpontjában két modern kori akadémikus, Roland Michell és Maud Bailey áll, akik felfedezik a titkos kapcsolatot a két viktoriánus költő, Randolph Ash és Christabel LaMotte között. Ez a felfedezés nemcsak szakmai karrierjüket változtatja meg, hanem saját életükre is mély hatást gyakorol.

Posztmodern regényében Byatt mesterien vegyíti a kortárs irodalmi kritikát a viktoriánus költészet szépségével, miközben kérdéseket vet fel a szerelem, a birtoklás és az identitás témáiról, és különleges élményt nyújt mindazoknak, akik szeretik a szépen rétegezett, gazdag történeteket és az irodalmi utalásokat. A Mindenem egy igazi kincs a modern irodalomban, amely olvasásra és újraolvasásra csábít, mivel nem csupán egyetlen történetet mesél el, hanem párhuzamosan futtat két idővonalat – a viktoriánus költők szerelmi történetét, valamint a 20. századi akadémikusok nyomozását. Ez a rétegzettség lehetővé teszi, hogy a múlt és a jelen kölcsönhatásba lépjen egymással, amely mélyebb betekintést nyújt a karakterek életébe és a könyv központi témájába.

A regényre jellemző az irodalmi műfaji sokszínűség, ötvözi a szerelmi történetet, az irodalmi detektívtörténetet, és a viktoriánus irodalomra jellemző stílust. Byatt nemcsak a kortárs narratívát használja, hanem a viktoriánus költők leveleit, verseit és naplóbejegyzéseit is belefoglalja a könyvbe, ezáltal egyedi olvasási élményt teremtve. Byatt költészettel átszőtt prózája és lenyűgöző stílusa különleges zeneiséget és ritmust ad a regénynek. A viktoriánus költészeten alapuló szövegrészek nemcsak hitelesítik a történetet, hanem gazdagítják is azt, így a kötet irodalmi értéke kiemelkedően magas. Továbbá rengeteg filozófiai és irodalmi kérdést vet fel: a birtoklás, az inspiráció és a művészet határainak kérdését. Mély gondolatokat ébreszt a művészet és az élet közötti kapcsolatról, valamint arról, hogyan befolyásolja a múlt a jelent. Byatt műve tele van kulturális és történelmi utalásokkal, amelyek nemcsak gazdagítják a szöveget, hanem az olvasókat is bevonják egy intellektuális kalandba. Az irodalmi utalásokon keresztül a könyv új perspektívákat nyújt az irodalomtörténet és a viktoriánus kor megértéséhez.

A Mindenem azért is különleges, mert képes összekapcsolni az irodalom és az élet legfontosabb kérdéseit, miközben szórakoztat és elgondolkodtat. Ez egy olyan regény, amely többszöri olvasásra is újabb és újabb rétegeit fedi fel, gazdagítva az olvasói élményt.

2002-ben megfilmesítették Gwyneth Paltrow, Aeron Eckhart, Jennifer Ehle és Jeremy Northam főszereplésével, magyar címe Költői szerelem.

A Mindenem nem egy szokványos történet. 2006-os magyarországi megjelenése óta nem adták ki újra magyarul, így csak antikváriumban vagy könyvtárban lehet hozzájutni. Az antikvár könyvekről itt írtunk korábban.

A kötet súlya és a terjedelme ne riasszon el senkit. Ajánljuk azoknak, akiket mindig is érdekelt, hogy kik és hogyan gondozzák egy-egy nagy író, költő életművét, Byatt pedig komplett fiktív életműveket alkotott meg a történethez, mintha Ash, Lamotte és a kitalált szereplők valóban éltek volna.

A könyv antikvár példányban webshopunk kínálatában is megtalálható!

>> Könyvajánló #1 - Jane Austen: Büszkeség és balítélet - lányregény vagy sem?