Kép: Leah Newhouse (Pexels)

Büszkeség és balítélet: lányregény vagy sem? – Könyvajánló #1

Jane Austen Büszkeség és balítélet című regénye olyan irodalmi klasszikus, amely évszázadok óta megérinti az olvasók szívét. A könyv 1813-ban jelent meg, de még ma is frissnek és relevánsnak hat, köszönhetően Austen éleslátásának, finom humorának és a karakterei közötti feszültségek mesteri ábrázolásának.

A történet középpontjában Elizabeth Bennet és Mr. Darcy bonyolult kapcsolata áll. Austen zsenialitása abban rejlik, hogy a regényben megjelenő társadalmi normák, családi elvárások és az egyéni vágyak közötti ellentéteket a szereplők személyes fejlődésén keresztül mutatja be. Elizabeth éles eszű, független nő, aki nem hajlandó a társadalmi nyomásnak engedni, míg Mr. Darcy, a büszke és zárkózott úriember, lassan felfedezi magában az érzelmek és az előítéletek felett aratott győzelem fontosságát.

A régenskori regény nem csupán egy romantikus történet. Austen műve finom társadalomkritika is, amely a 19. századi Anglia társadalmi berendezkedését, a házasság intézményét és az egyéni boldogság keresését állítja középpontba. A könyv humora, dialógusai és emlékezetes karakterei miatt a regény újra és újra visszatérő olvasmány lehet mindazok számára, akik szeretik a klasszikus irodalmat.

Austen világa egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat, a könyv pedig tökéletes belépő ebbe az időtlen univerzumba.

A Büszkeség és balítéletet gyakran sorolják a "lányregények" kategóriájába, mert a fókuszában egy fiatal nő, Elizabeth Bennet áll, aki négy lánytestvérével együtt - lévén, hogy apjuk után nőként nem örökölhetnek - csak abban reménykedhet, hogy mindannyian jól mennek férjhez.  Pedig a regény messze túlmutat a romantikán. Jane Austen műve mélyebb társadalmi és emberi kérdéseket is boncolgat, mint például az előítéletek, a társadalmi osztályok közötti különbségek, a házasság gazdasági és érzelmi vonatkozásai, valamint az egyéni szabadság kérdései.

Ezért, bár egyesek lányregényként tekintenek rá, valójában sokkal több ennél: egy komplex, több rétegű klasszikus, amely mindkét nem számára és minden korosztálynak értékes olvasmány lehet. Az irodalmi értéke és a társadalomkritikai éleslátása miatt a Büszkeség és balítélet univerzális mű, amely mindenkit megszólíthat.

A mű Austen második regénye. A regény első verzióját 1796–97-ben írta meg, akkori címe Első benyomások (First Impressions) volt. Magyarul először az Európa Könyvkiadó A világirodalom klasszikusai című sorozatában jelent meg a regény, Szenczi Miklós fordításában, 1958-ban.

Az egyik legtöbbet idézett első mondata így hangzik eredeti magyar fordításban: „Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség. Ez az igazság oly mélyen bevésődött a vidéki családok lelkébe, hogy ha ilyen ember csöppen a szomszédságukba, rögtön egyik vagy másik leányuk jog szerinti tulajdonának tekintik, még ha nem ismerik is érzéseit vagy nézeteit.” (Szenczi Miklós)

A 20. és a 21. században is töretlen a történet és a szereplők, Elizabeth Bennet és Mr. Darcy népszerűsége, megszámlálhatatlan irodalmi és filmes feldolgozása született. Legkultikusabbnak számító adaptációja a BBC tévécsatorna 1995-ös, azonos című minisorozata, amely több díjat is elnyert, beleértve a BAFTA-díjat, melyet Jennifer Ehle vehetett át a Legjobb színésznő kategóriában, valamint az Emmy-díjat, melyet a Legjobb televíziós minisorozat vagy tévéfilm kategóriában nyert el a produkció. A magyar szinkron szövegének megírásához Szenczi Miklós klasszikusnak számító fordítását vették alapul. A műfordítók jelentőségéről itt írtunk korábban.

Érdekesség, hogy Mr. Darcy alakítása alapozta meg Colin Firth angol színész hírnevét is. A jelenet, melyben Firth vizes ingben látható, „a brit televíziós történelem legfeledhetetlenebb pillanatai közé tartozott” - jóllehet, a regényben eredetileg nem szerepel. A sorozat inspirálta továbbá Helen Fieldinget, hogy megírja népszerű Bridget Jones-regényeit, melynek mozivászonra vitt adaptációjában szintén Colin Firth játssza Bridget szerelmét, Mark Darcyt.

Austen hősnői közül Elizabeth Bennet figuráját tartják a legnépszerűbbnek. Az írónő maga is úgy jellemezte, mint "a legelbűvölőbb teremtmény, aki valaha is megjelent nyomtatásban". Kedves, okos, talpraesett lány, akit őszintesége, erénye, humora és élénk szelleme képessé tesz arra, hogy felülemelkedjen a társadalmat gyakran átható rosszindulaton, értelmetlenségeken és helytelen viselkedésen.

Büszkeség és balítélet Jane Austen életművének legismertebb és sok kritikus szerint a legjelentősebb darabja. Mint Austen többi regényét, ezt is feszes szerkezete, klasszikus stílusa, szellemes dialógusai, pompás pszichológiája és nem utolsósorban írónőjének sziporkázó intelligenciája teszik ma is élvezetes olvasmánnyá, valamint szereplőit a popkultúra ikonjaivá.

A regény Loósz Vera és Szenczi Miklós fordításában is megtalálható webshopunk kínálatában.